Bakterier (lugt)

Lugtgener skyldes ofte bakterier. Svedlugt opstår, når sveden i fx armhulerne omdannes af hudbakterier.

Lugt fra afløbet skyldes bakterier, der nedbryder rester af mad, sæbe og hår.

Lugt er generende, men kan ofte behandles uden brug af kemiske midler.

Forebyg

VASK DIG HYPPIGT

Hyppig vask fjerner problemet med generende svedlugt.

Brug en svanemærket deodorant uden parfume

Hvis du vælger en Svanemærket deodorant får du et produkt, der hører til blandt de mindst miljøbelastende, og der er også i vid udstrækning taget hensyn til sundhed. Vær dog opmærksom på, at der godt kan være parfume i. Til gengæld må der ikke være triclosan i. Undlad at bruge deodoranter med aluminium, hvis huden er beskadiget f.eks. efter barbering eller anden hårfjerning, eller hvis du har eksem eller lignende.

VASK DIT TØJ REGELMÆSSIGT

Sørger du for regelmæssig vask af dit tøj, er det helt unødvendigt at bruge tøj med antibakterielle midler, der kan være skadelige for miljøet.

FJERN HÅR OG SKIDT FRA AFLØBET

Hvis dit afløb lugter, så fjern rester af mad, sæbe, hår og lignende fra afløbet. Rens desuden hulrummet med universalrengøringsmiddel.

SØRG FOR VAND I VANDLÅSEN

En vandlås er oftest formet som et liggende S, så der altid står lidt vand i den. Vandet fungerer som en prop for lugt fra hovedkloakken.

HÆLD KOGENDE VAND I AFLØBET

Kogende vand dræber de fleste bakterier og forebygger propper i afløbet under hånd- og køkkenvask. Skyl gerne igennem med en eller to kedler kogende vand en gang om ugen.

Forgift

UNDGÅ AT KØBE TØJ MED BAKTERIEDRÆBENDE MIDLER

Tøj, der er antibakterielt behandlet, bruges især til sport, fx trusser, cykelshorts og skiunderbukser. Tøjet er behandlet med bakteriedræbende kemikalier for at mindske svedlugten. Sørger du for almindelig vask af dit tøj og dig selv, er det helt unødvendigt at bruge antibakterielt tøj. De antibakterielle midler kan være skadelige for miljøet.

UNDGÅ KEMISK AFLØBSRENS

Kemiske midler som afløbsrens, kaustisk soda og klorin er skadelige for miljøet og afløbet. De er stærkt ætsende og kan ødelægge installationen, hvis den er gammel.

Større mængder kaustisk soda kan desuden udvikle så meget varme i afløbet, at samlinger og rør af plast bliver deforme og utætte.

HÆLD EN DECILITER GLYCERIN I AFLØBET

Hvis du skal være væk i længere tid, kan det være en god idé at hælde en deciliter glycerin i gulvafløbet. Glycerin fordamper ikke så let og lægger sig som en flydende prop, der forhindrer afløbet i at tørre ud – og dermed lugten i at komme ind.

LÆS ETIKETTEN, OG FØLG BRUGSANVISNINGEN

Etiketter kan se meget forskellige ud, men de skal indeholde oplysninger om, hvilke kemikalier der er i produktet, og oplyse om korrekt og sikker brug. Antibakterielt tøj indeholder såkaldte biocider, som skal være godkendt af Miljøstyrelsen.

© Miljøstyrelsen
Download bekæmp-appen (Føj til hjemmeskærm)