Bananfluer (frugtfluer)

Bananfluen er gulligbrun og 3-4 mm lang. Den har hang til gærende madvarer og kaldes derfor også for eddike-, vin- og frugtfluen.

Bananfluen lægger æg i madvarer. I løbet af ca. 10 dage udvikler æggene sig først til larver og sidenhen til nye bananfluer. Maden tager ikke skade af bananfluerne.

Forebyg

LAD IKKE STØDT FRUGT ELLER GRØNTSAGER LIGGE FREMME

Bananfluen kan lugte gæringsprocessen på lang afstand og finder hurtigt vej.

KOM HURTIGT AF MED SKRALDEPOSEN

Skraldeposer med frugtaffald som eksempelvis æble- eller bananskræller vil tiltrække bananfluer. Vær også opmærksom på, at afløbsristen hurtigt kan samle nok madrester til, at bananfluen lægger æg.

FJERN TOMME FLASKER OG DÅSER

Sjatter i tomme øldåser eller vinflasker vil ofte være næring nok til bananfluens æg og larver.

LUK AFFALDSBEHOLDERE, OG RENGØR DEM OFTE

I sommermånederne finder bananfluerne sig hurtigt til rette ved udendørs affaldsbeholdere, hvis ikke disse er rengjorte og ordentligt lukkede.

Fjern

TILSÆT NY EDDIKE, ELLER KASSÉR

Syltede madvarer som asier, rødbeder eller agurker angribes ofte af bananfluer og deres larver. De kan dog reddes forholdsvis let ved at skylle madvarerne og tilsætte ny eddike. Madvarer, hvor larver og æg ikke kan fjernes, bør som regel kasseres.

Forgift

BEKÆMP MED INSEKTSPRAY

Insektspray beregnet til flyvende insekter er effektivt mod de voksne bananfluer, men har kun en kortvarig effekt.

LÆS ETIKETTEN, OG FØLG BRUGSANVISNINGEN

Etiketter kan se meget forskellige ud, men de skal indeholde oplysninger om, hvilke kemikalier der er i produktet, og oplyse om korrekt og sikker brug. Gifte mod bananfluer er såkaldte biocidmidler, som skal være godkendt af Miljøstyrelsen.

Links

© Miljøstyrelsen
Download bekæmp-appen (Føj til hjemmeskærm)