Borebiller (Træorm)

Borebillen – eller træormen – er 3-5 mm lang, brun og bevinget. Den lever kun i løbet af sommermånederne, men har inden da gennemgået et larvestadie, der normalt tager 2-3 år. Borebillen kravler ofte rundt på det træ, hvor den er klækket fra. Den kan dog også flyve.

Det er under larvestadiet, at borebillen gør mest skade, fordi den i jagt på næring borer gange i enhver form for fugtigt træ.

Forebyg

LAD IKKE TRÆ FÅ FOR MEGET FUGT

Tørre og varme omgivelser og tilstrækkeligt med ventilation holder borebillen væk. Derfor er den sjældent et problem i helårsboliger i Danmark.

Fjern

GIV TRÆ VARMEBEHANDLING

Borebiller kan ikke leve ved høje temperaturer. Efter 2 1/2 time ved 46 grader vil de dø. Alt efter størrelsen på det inficerede træ kan du bekæmpe borebillen med en ovn, i en sauna eller i et tørrerum. Vær opmærksom på, at der godt kan drysse såkaldt ”boremel” ud af træet i årevis, efter borebillen er væk.

KOM MINDRE, SARTERE TRÆGENSTANDE I FRYSEREN

Har du mindre trægenstande, der ikke tåler opvarmning på grund af eksempelvis maling eller forgyldning, kan du lægge disse i fryseren, hvor borebillen vil dø efter et par døgn.

Forgift

GIV TRÆVÆRK OVERFLADEBEHANDLING

Overfladebehandling med et træbeskyttelsesmiddel godkendt til bekæmpelse af borebiller vil ofte være effektivt. Midlet påføres med pensel eller sprøjte. Overfladebehandling fungerer ikke på malet eller lakeret træ, da midlet ikke kan trænge tilstrækkeligt dybt ind i træet.

GLEM GAMLE HUSRÅD OM PETROLEUM

Der findes ingen dokumentation for, at petroleum skulle være et effektivt middel mod borebiller.

BEHANDL MINDRE, SARTERE TRÆMATERIALER MED INJEKTIONER

Har borebiller slået sig ned i mindre trægenstande, der dårligt tåler overfladebehandling, kan du injicere giftstof ned i hullerne. Foretag behandlingen i maj, da det er lige, inden borebillerne udklækkes. Det kan være nødvendigt at gentage behandlingen flere år i træk.

LÆS ETIKETTEN, OG FØLG BRUGSANVISNINGEN

Etiketter kan se meget forskellige ud, men de skal indeholde oplysninger om, hvilke kemikalier der er i produktet, og oplyse om korrekt og sikker brug. Midler til borebiller er såkaldte biocidmidler, som skal være godkendt af Miljøstyrelsen.

Links

© Miljøstyrelsen
Download bekæmp-appen (Føj til hjemmeskærm)