Flåt (Skovflåt)

Skovflåten suger blod fra dyr og mennesker. En tredjedel af skovflåter bærer den såkaldte borrelia-bakterie, der hos mennesker kan føre til meningitislignende symptomer, lammelse og hjerteproblemer. Kæledyr, der bliver smittet med borrelia-bakterier, kan få ledbetændelse eller influenzalignende symptomer.

På Bornholm og Sjælland har man ligeledes konstateret det såkaldte TBE-virus hos flåter. Smitte med TBE-virus resulterer ikke nødvendigvis i sygdom, men kan forårsage hjernebetændelse, der i værste fald giver permanente neurologiske eller mentale skader.

Skovflåten hopper på sit bytte ved at sidde klar i toppen af et græsstrå. Når et dyr eller menneske passerer forbi, bider den sig fast og bliver siddende i op til 5-6 dage. Flåten holder især til i kratskove og anden tæt, lav vegetation. Risikoen for flåtbid vil være særligt stor langs skovens dyrestier.

Forebyg

HOLD DIG TIL STIER OG VEJE

Jo mindre du kommer i kontakt med bevoksning, jo lavere er sandsynligheden for, at du bliver bidt af en flåt.

DÆK ARME OG BEN

Færdes du i meget bevoksede områder, kan du beskytte dig mod flåtbid ved at dække arme og ben. Tag også støvler på for at undgå, at flåten kan komme til huden gennem buksebenet.

FJERN FLÅTENS TERRÆN

Du kan rydde krat, tæt og lav bevoksning eller lignende for at reducere sandsynligheden for flåtbid.

Fjern

TJEK GRUNDIGT EFTER EN SKOVTUR

Et vigtigt ritual efter enhver skovtur er at tjekke både dyr og mennesker for flåter. Vær særligt opmærksom på skjulte og tyndhudede steder som knæhaser, lyske, armhuler og bag ørerne.

FJERN FLÅTEN

Tag fat om flåten så langt nede som muligt. Brug eventuelt en almindelig pincet eller en særlig flåtfjerner til mennesker eller dyr. Flåten kan sidde godt fast, men rokker og vrider du lidt i den, kan den normalt fjernes uden problemer. Skulle et stykke af flåtens mundstykke blive siddende, er der ingen grund til bekymring. Det bliver ganske som en splint skubbet stille og roligt ud.

VÆR EFTERFØLGENDE OPMÆRKSOM PÅ SYMPTOMER

Efter et flåtbid vil det være normalt at få et rødt mærke, der minder om et myggestik. Får du et større, rødt og cirkelformet mærke, eller oplever du influenzalignende symptomer efter et bid, skal du opsøge læge. Har flåten kun suget blod et par timer, vil den ikke kunne nå at smitte med borrelia-bakterier. Har den siddet i mere end et døgn, skal du være særligt opmærksom.

Forgift

NOGLE MYGGEMIDLER VIRKER MOD FLÅTER

Der findes afskrækningsmidler mod myg, som også virker mod flåter. Det vil fremgå af etiketten.

Links

© Miljøstyrelsen
Download bekæmp-appen (Føj til hjemmeskærm)