Husbukke

Husbukken holder til i nåletræ, hvor den typisk lever som larve i 2-5 år, inden den er udvokset til en flyveklar bille. Billen er 10-20 mm lang og enten brun eller sort. Den har to klare vinger, to blanke knuder på forbrystet og en hvid ulden behåring på ryggen.

Husbukken er i sig selv et forholdsvist sjældent syn. På grund af dens størrelse er de skader, den forvolder ved at grave gange ud mod træets overflade, dog iøjnefaldende og ofte også ganske alvorlige.

Det er vanskeligt at opdage og bekæmpe angrebene. Derfor er det en god ide at søge professionel rådgivning hos en skadedyrsbekæmper.

Forebyg

VÆR OPMÆRKSOM PÅ HUSBUKKENS FLYVEHULLER

Husbukkeangreb kan konstateres ved de såkaldte flyvehuller, hvor billen er kravlet ud af træet. Flyvehullerne er flossede i kanten, oftest ovale og 6-10 mm lange.

FIND UD AF, OM ANGREBET ER AKTIVT

Ser du flyvehuller i træ, er det afgørende at få konstateret, om angrebet fortsat er i gang. Du kan vurdere det ud fra, om hullet og det såkaldte boremel (det drys husbukken efterlader sig) ser friskt eller gammelt ud. Hvis angrebet er i gang, vil du på en varm sommerdag ofte kunne høre husbukken gnave i træet.

RÅDFØR DIG

Har du købt et gammelt hus, kan du tale med den tidligere ejer eller gennemgå husets papirer for at se, om der tidligere er foretaget vurderinger eller behandlinger. Nogle skadedyrsbekæmpere vil også kunne foretage en vurdering.

TJEK VARMT OG TØRT TRÆ

Husbukken er mest tilbøjelig til at angribe tørt og varmt træ. Tømmer under et tag, der ikke er isoleret, vil eksempelvis være et yndet sted for husbukken.

HOLD SÆRLIGT ØJE MED NYT TRÆ

Husbukken trives bedst i træ, der er fældet for nylig. Særligt de første 20 år er træet udsat, men det kan dog være umuligt at konstatere et angreb før efter 2-5 år, hvor flyvehuller begynder at kunne ses. Træet vil stille og roligt blive mindre attraktivt for husbukken, og efter 70 år er det meget usandsynligt at se nye angreb.

Fjern

OPVARM INFICERET TRÆ

Er det muligt for dig at opvarme det angrebne træ, er det en effektiv måde at dræbe husbukkelarver. Det kan fx ske med en varmeovn, i en sauna eller i et tørrerum.

Forgift

GIV TRÆET EN OVERFLADEBEHANDLING

Træbeskyttelsesmidler, der er godkendt til bekæmpelse af husbukke, findes i mange forskellige varianter. Midlet sprayes eller smøres på overfladen, hvor det dræber husbukken, når den nærmer sig.

LÆS ETIKETTEN, OG FØLG BRUGSANVISNINGEN

Etiketter kan se meget forskellige ud, men de skal indeholde oplysninger om, hvilke kemikalier der er i produktet, og oplyse om korrekt og sikker brug. Gift mod husbukke er såkaldte biocidmidler, som skal være godkendt af Miljøstyrelsen.

Links

© Miljøstyrelsen
Download bekæmp-appen (Føj til hjemmeskærm)