Lopper (kattelopper/fuglelopper)

Klør din hund eller kat sig ustandseligt, er det højst sandsynligt, fordi den er blevet bidt af lopper. Lopper foretrækker dyrenes lange pels, men kan også finde på at bide mennesker for at få føde. Lopper bider ofte flere gange lige efter hinanden, så man får en lille række af kløende udslæt.

I Danmark er katte- og fuglelopper de mest almindelige arter. Begge bliver op til 3 mm lange, har en sortbrun farve og en markant sammentrykket kropsform. Fugleloppen formerer sig kun udenfor, typisk i en fuglerede, men bider også både dyr og mennesker, hvis den ikke kan finde en fugl at hoppe på.

Kattelopper kan leve året rundt indendørs, men i løbet af loppesæsonen, der løber fra sensommeren og indtil omkring jul, findes der også mange i naturen. Det er derfor vigtigt at være særligt opmærksom i denne periode.

Forebyg

TJEK JÆVNLIGT DINE KÆLEDYR MED EN TÆTTEKAM

Red dine kæledyrs pels med en tættekam for at finde ud af, om der er lopper. Red ned på en klar plasticpose for lettere at se de hvide larver. Hvis du bruger et vådt, hvidt stykke papir, vil du kunne se rødbrune affarvninger på grund af loppernes ekskrementer.

STØVSUG OFTE

Hyppig støvsugning fjerner mange af de æg, larver og fuldvoksne lopper, der kan ligge skjult i gulvrevner og tæpper. Sørg efterfølgende for at smide støvsugerposen ud, eller frys den i minimum et døgn for at sikre dig, at lopperne ikke vender tilbage.

GIV GULVVASKEN EN PAUSE

Lopper trives i fugtige omgivelser, så lad så vidt muligt gulvmobben stå, indtil lopperne er væk.

HOLD LOPPER VÆK FRA HUNDE- ELLER KATTEKURV

Placér dine kæledyrs kurv væk fra gulvtæpper, der selv efter støvsugning ikke kan garanteres at være loppefri. Sørg for at vaske eller ryste dyrenes ”sengetøj” ofte.

Fjern

START MED TÆTTEKAM

Daglig kæmning af pelsen kan i nogle tilfælde være nok til at få bugt med lopperne.

Forgift

BEGYND MED MILD BEHANDLING

Loppeproblemer kan meget ofte undgås ved at behandle forebyggende med insektudviklingshæmmere. De dræber ikke de voksne lopper, men standser æg og larvers udvikling. Dette vil ofte gøre egentlig bekæmpelse med loppemidler unødvendig og anses som mindre giftigt for dyr og mennesker.

GÅ TIL KRAFTIGERE MIDLER EFTER BEHOV

Lider dit kæledyr af mange lopper eller allergiske reaktioner på bid, bør der anvendes et loppemiddel, der hurtigt tager livet af de voksne lopper.

VÆLG DET RETTE MIDDEL

Vær især opmærksom på, at midler og dosseringer kan variere efter eksempelvis dyrets alder, størrelse, pelstype og eventuelle allergier.

SPØRG DYRLÆGEN, HVIS DU ER I TVIVL

Lider dit kæledyr af en sygdom, eller er det under tre måneder gammelt, anbefales det at søge hjælp hos dyrlægen, inden du begynder at behandle. Kan du ikke finde et loppemiddel, der passer til dit kæledyr, vil der ligeledes være hjælp at hente hos dyrlægen.

VÆR VEDHOLDENDE

Loppebekæmpelse er sjældent overstået med en enkelt behandling. Bekæmpelse af de voksne lopper har oftest ikke effekt på æg og larver, der kan udvikle sig i løbet af få uger.

LÆS ETIKETTEN, OG FØLG BRUGSANVISNINGEN

Etiketter kan se meget forskellige ud, men de skal indeholde oplysninger om, hvilke kemikalier der er i produktet, og oplyse om korrekt og sikker brug.

Loppemidler skal godkendes enten af Sundhedsstyrelsen eller Miljøstyrelsen alt efter hvilken type, der er tale om.

Links

© Miljøstyrelsen
Download bekæmp-appen (Føj til hjemmeskærm)