Møl (i tekstiler)

Mølangreb i tekstiler opdages oftest, når møl pludseligt flyver rundt i hjemmet. På dette tidspunkt er skaden dog sket. Inden møllet er flyveklart, gennemgår det nemlig et larvestadie, hvor det ernærer sig ved at spise af tekstiler som tøj, tæpper og pelse.

Møl i tekstiler vil i langt de fleste tilfælde være såkaldte klædemøl eller pelsmøl. De er begge hvide, 6-9 mm lange og ganske svære at kende forskel på. Den primære forskel på de to er i larvestadiet, hvor den udvoksede pelsmøllarve er tilbøjelig til at vandre og forpuppe sig i revner og sprækker i møbler eller langs væg og loft. Klædemøllarven vil derimod forpuppe sig i de tekstiler, hvor den er blevet udklækket.

Forebyg

BESKYT OPBEVARET TØJ

Opbevarer du tøj i længere tid, skal du pakke det ind i plast- eller papirposer for at undgå møl. Sørg for, at der ikke er møl i tøjet, inden du pakker det ind. Det kan du gøre ved at give det en af nedenstående behandlinger. Skal du opbevare pelsværk, skal du spørge en pelsforhandler til råds.

VASK TØJ INDEN OPBEVARING

Møl foretrækker snavset tøj, så vask det, inden det ryger ind i skabet.

BRUG LIMFÆLDER

Du kan evt. lægge en klædemølfælde i skabet. Den kan være med til at fortælle dig, hvis du får møl. En klædemølfælde er en klisterfælde, der indeholder et feromonlokkemiddel. Fælden virker ved, at hanmøllet lokkes af hunmøllets lugt, som befinder sig i fældens lim.

Fjern

STØVSUG

Mølæg sidder løst i tekstiler, og en støvsugning vil derfor kunne fjerne meget. Støvsug også skabe eller skuffer, hvis du opdager møl heri.

FJERN MØL MED VASK OG TØRRETUMBLING

En tur i vaskemaskinen efterfulgt af tørretumbleren vil dræbe alle møl i dit tøj. Sørg for at vaske alt tøj i det skab eller den skuffe, hvor møllet blev fundet.

LÆG TEKSTILER I FRYSEREN

2-3 dage ved -18 grader i fryseren dræber alle møl.

BRUG EN FLUESMÆKKER TIL VOKSNE MØL

Selvom de voksne møl ikke længere søger næring, er det stadigt vigtigt at bekæmpe dem, da de lægger nye æg.

Forgift

SEND TEKSTILER TIL RENSERI

Renseriets kemiske rensningsproces kan benyttes til tekstiler, der ikke er egnet til de ovenstående behandlinger. Tjek med renseriet på forhånd, om behandlingen bekæmper møl.

BRUG INSEKTMIDDEL GODKENDT TIL MØL

Midler mod flyvende, krybende og kravlende insekter kan også være godkendt til møl. Sørg for, at der medfølger en vejledning til, hvordan man bruger midlet mod møl.

VÆR OPMÆRKSOM PÅ SPRÆKKER OG REVNER

Da pelsmøllarven er i stand til at vandre og forpuppe sig langt fra de tekstiler, hvor den blev udklækket, kan det være nødvendigt også at behandle omgivelser. Revner og sprækker i skuffer, skabe, langs vægge og i loftet er oplagte gemmesteder, som alle kan behandles med flydende mølmiddel.

RENS GULVTÆPPER ORDENTLIGT INDEN BEHANDLING

Konstaterer du møl i gulvtæpper eller andre større tæpper, kan det være nødvendigt at behandle med et mølmiddel. Sørg for at støvsuge, og bank også gerne tæppet, hvis det er muligt, inden du bruger midlet.

UNDGÅ MØLMIDLER TIL TØJ

Flydende mølmiddel anbefales ikke til tøj, men det kan være nødvendigt til særligt udsatte tekstiler som eksempelvis naturgarn.

LÆS ETIKETTEN, OG FØLG BRUGSANVISNINGEN

Etiketter kan se meget forskellige ud, men de skal indeholde oplysninger om, hvilke kemikalier der er i produktet, og oplyse om korrekt og sikker brug. Mølmidler er såkaldte biocidmidler, som skal være godkendt af Miljøstyrelsen.

Links

© Miljøstyrelsen
Download bekæmp-appen (Føj til hjemmeskærm)