Tæppebiller

Tæppebiler ligner små mariehøns. De har dog en mat overflade med sorte og rødgullige skæl. En voksen tæppebille bliver ca. 3-4 mm lang.

Man ser sjældent levende tæppebiller eller larver, men de opdages ofte ved små huller i uldne tekstiler. Har man ikke set møl i huset, så skyldes skaderne ofte tæppebiller.

Enkelte tæppebiller er helt uskadelige og meget almindelige i huse. Det er kun nødvendigt at bekæmpe tæppebiller, hvis de optræder i større antal.

Forebyg

STØVSUG

Tæppebiller kan godt lide at være i ’nullermænd’, så støvsugning kan virke forebyggende.

OPBEVAR ULD I LUKKEDE POSER

Så hindrer du tæppebillernes adgang.

Fjern

FIND ÅRSAGEN

Den bedste måde at bekæmpe tæppebiller er at finde ud af, hvor de kommer fra. Arnestedet er ofte spurvereder under taget, som bør fjernes. Derudover kan tæppebillerne også stamme fra filtunderlag, rørisoleringer af filt, ’nullermænd’ eller døde insekter.

GØR RENT

Man kan komme rigtig langt med en grundig rengøring med støvsugning og gulvvask, hvis man har konstateret en stor mængde tæppebiller.

BRUG TÆPPEBANKEREN

Med en tæppebanker bankes alle biller og larver af udenfor huset.

VASK, ELLER FRYS ULDTØJ

Uldtøj, der er angrebet af tæppebiller, kan med fordel vaskes eller lægges i fryseren i 2-3 dage, fordi det både dræber tæppebillernes larver og æg.

Forgift

SPRAY- ELLER SPRØJTEMIDDEL

Efter en grundig støvsugning kan revner, sprækker mv. behandles med et sprøjtemiddel eller biocidmiddel, som er godkendt til brug mod krybende eller kravlende insekter.

LÆS ETIKETTEN, OG FØLG BRUGSANVISNINGEN

Etiketter kan se meget forskellige ud, men de skal indeholde oplysninger om, hvilke kemikalier der er i produktet, og oplyse om korrekt og sikker brug. Midler mod tæppebiller er såkaldte biocidmidler, som skal være godkendt af Miljøstyrelsen.

Links

© Miljøstyrelsen
Download bekæmp-appen (Føj til hjemmeskærm)