Dræbersnegle (iberisk skovsnegl)

Den iberiske skovsnegl kaldes ofte for dræbersneglen. Den er typisk brunrød, men kan lokalt variere fra orange til næsten brunsort. Forekommer de i stort antal i haven, så er det med stor sandsynlighed dræbersnegle. Er du i tvivl, kan du anvende Naturstyrelsens identifikationsnøgle.

Den har ingen direkte effekt på menneskers sundhed. Det anbefales dog, at man ikke spiser grøntsager med snegleslim, fordi det kan indeholde meget store mængder E.coli- bakterier.

Forebyg

UNDGÅ SPREDNING

Dræbersneglen spredes gennem handel og bytte af planter. Du kan spørge på planteskolen, om de har kontrolleret for snegle.

VASK JORDEN AF RØDDERNE

Hvid du har mistanke om snegleæg på planter fra fx haveskoler, så vask forsigtigt alt jorden af plantens rødder, inden planten sættes i jorden.

HOLD ORDEN I HAVEN

Sørg for, at der ikke ligger gamle blade, brædder etc., der kan give fugtige opholdssteder for sneglene.

KLIP GRÆSPLÆNEN

Sørg for at holde græsset kort, så det ikke holder på fugt, som kan tiltrække dræbersnegle til din have.

OPSÆT SNEGLEHEGN

Sneglehegn langs med skellet kan dæmme op for sneglene, hvis ens have grænser op til brakmarker eller naturarealer, hvor sneglene kan trives i fred.

Fjern

JAG SNEGLENE MORGEN OG AFTEN

Sneglene er mest aktive om natten. Derfor er det nemmest at finde dem om morgenen eller om aftenen, når duggen falder. Sneglene skal aflives ved at hælde rigelige mængder kogende vand henover.

LAV FÆLDER

Du kan kreere fugtige ”opsamlingssteder” ved at lægge gamle brædder, sække, fugtige aviser eller store blade ud, som sneglene kan gemme sig under. Det gør det lettere at indsamle dem og efterfølgende aflive dem ved at hælde kogende vand over dem.

ØDELÆG ÆG, OG AFLIV SNEGLE

Fjern straks snegle og deres æg. Knus æggene, eller hæld rigelige mængder kogende vand over. Klip hovedet af sneglene, eller hæld kogende vand over.

SMID RESTERNE UD

Ødelagte æg pakkes i en tætsluttende pose og smides i skraldespanden. Aflivede snegle graves ned, så de ikke tiltrækker andre dræbersnegle.

AKTIVER NABOERNE

Det er lettere at bekæmpe dræbersnegle, hvis alle i nabolaget bidrager til indsatsen. Fællesindsatsen gavner alle, fordi sneglene ellers spreder sig hurtigt fra have til have.

Forgift

FORGIFT MED SNEGLEPILLER

Ferrifosfat kan bruges i private haver. Dette kan dog ikke anbefales, da det også vil dræbe alle hjemmehørende snegle, som er en naturlig del af havens økosystem som nedbrydere af dødt plantemateriale. Miljøstyrelsen har rangeret alle sneglemidler, efter hvor meget de belaster miljø og sundhed. Se listen.

LÆS ETIKETTEN, OG FØLG BRUGSANVISNINGEN

Etiketter kan se meget forskellige ud, men de skal indeholde oplysninger om, hvilke kemikalier der er i produktet, og oplyse om korrekt og sikker brug.

Links

© Miljøstyrelsen
Download bekæmp-appen (Føj til hjemmeskærm)